Mască de noapte LANEIGE Water Sleeping Mask, 70ml
Ulei hidrofilic-spumă cu extract de caviar Maxclinic Royal Caviar Oil Foam
Mască de față hidratantă și regenerantă Dr.Jart + Dermask Water Jet Vital Hydra Solution
Toner cu acid hialuronic IT_S SKIN Hyaluronic Acid Moisture Toner
Cremă de față cu ulei de crocodil Fram Stay Crocodile Oil Cream

© 2021 – Olive Beauty. Toate drepturile rezervate.

Home / Ce este SPF-ul și de ce trebuie folosit?

Ce este SPF-ul și de ce trebuie folosit?

Odată cu începerea verii problema folosirii unei creme cu spf devine mult mai actuală, având în vedere faptul că razele UV acționează extrem de nociv asupra pielii. În primul rând să discutăm ce este spf- ul? Este abrevierea de la ’’Sun Protection Factor’’, adică „factor de protecție solară’’și reprezintă capacitatea unui produs de a opri […]

356834445_1197235840956204_1262224548242047631_n (1)

Odată cu începerea verii problema folosirii unei creme cu spf devine mult mai actuală, având în vedere faptul că razele UV acționează extrem de nociv asupra pielii.

În primul rând să discutăm ce este spf- ul? Este abrevierea de la ’’Sun Protection Factor’’, adică „factor de protecție solară’’și reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UVB absorbite de piele. Mai exact, este o unitate ce măsoară protecția oferită de piele împotriva radiațiilor UVB, care și sunt responsabile de arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, precum și pentru apariția cancerului de piele.

Ce tipuri de factor de protecție există?

Sunt două tipuri de factor de protecție solară SPF : chimică și fizică

  • Factor de protecție solară chimică

Factorul de protecție solară chimică se regăsește la majoritatea loțiunilor cu SPF mai mare de 30. Însă, potrivit medicilor dermatologi, au mai multe dezavantaje decât avantaje. Este adevărat că produsele cu factor de protecție chimică sunt mai ușor de aplicat, având o textură mai subțire, însă acestea acționează abia după ce radiațiile UVB au pătruns deja în piele, ceea ce înseamnă că pielea este expusă radicalilor liberi eliberați în timpul acestui proces.

Dar în același timp are și dezavantaje importante cum ar fi :

  • Are potențial alergic
  • Acționează abia după 20 de minute de la aplicare
  • Necesită reaplicări repetate
  • Poate provoca dezechilibre hormonale, întrucât substanțele chimice pot imita activitatea estrogenului
  • blochează porii
  • Factor de protecție solară minerală

Factorul de protecție solară minerală se bazează pe agenți fizici de blocare a radiațiilor UV. Acesta creează o barieră fizică la nivel cutanat, reflectând radiațiile UV, nu absorbindu-le.

Avantajul SPF-ului mineral este că are spectru larg, ceea ce înseamnă că oferă protecție atât împotriva radiațiilor UVA, cât și împotriva celor UVB. 

Factorul de protecție minerală nu provoacă alergii, ceea ce înseamnă că este mai sigur pentru sănătate, dar lasă de obicei o peliculă albicioasă pe piele. Filtrele minerale cel mai frecvent folosite sunt cele pe bază de oxid de zinc, dioxid de titan și pigmenți oxidativi de fier.

Suplimentar, poate fi util ca loțiunea pe care o vei folosi să conțină antioxidanți precum vitamina E, pantenol, cafeină sau sâmburi de struguri, pentru că acest lucru ajută la protejarea pielii împotriva radicalilor liberi produși atunci când ne expunem pielea la radiațiile UV.

Ce valori poate avea SPF ?

Valoarea factorului de protecție solară SPF indică gradul de protecție solară oferit. În general, produsele cu SPF 15 oferă o protecție de 93% în fața radiațiilor UVB. Protecția solară 30 blochează radiațiile UVB în proporție de 97%, iar protecția 50, până la 99%. Valoarea factorului de protecție solară măsoară, de asemenea, și perioada pentru care pielea este protejată. 

De exemplu, dacă pielea ar fi arsă după 10 minute de expunere la radiații, atunci când folosim un produs cu factor de protecție solară 15, pielea va fi arsă după o perioadă de 15 ori mai lungă, adică după aproximativ 150 de minute. Bineînțeles, estimarea aceasta este aproximativă, tipul și culoarea pielii, precum și intensitatea radiațiilor solare modificând timpul în care pielea este protejată.

Cunoscând aspectele prezentate mai sus devii suficient de informată pentru a putea alege o cremă cu spf corect, care se va potrivi tenului și necesităților tale. Dar să nu uităm un aspect important, cu cât tenul are o culoare mai deschisă cu atât factorul de protecție trebuie să fie mai mare și invers.

Odată cu folosirea unei creme cu spf beneficiezi de mai multe avantaje cum ar fi :

  • Previi îmbătrânirea prematură a pielii, care poate apărea în urma expunerii la radiațiile UV.
  • Previi deshidratarea pielii, care poate apărea ca urmare a expunerii îndelungate la soare.
  • Previi arsurile solare.
  • Reduci riscul de cancer de piele, implicit pe cel de melanom – cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer de piele.

Ai grijă de tenul tău indiferent de anotimp și nu neglija regulile de bază, doar așa vei reuși să-ți păstrezi sănătatea și tinerețea.

A posta un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *